Unique Ik

Je Kern identiteit.
In de Bijbel zien we dat God de mens heeft gemaakt, en het was: zeer goed! Hier ligt onze identiteit. Jij en ik als mens zijn zeer goed gemaakt. Deze identiteit is je Kern. Voor mij is dit mijn vertrekpunt als coach.

Gerrie Reijersen van Buuren, omschrijft deze Kern als je meest ‘Unieke ik’, je eigenheid. Jouw kwaliteiten en karaktereigenschappen zijn in een Unieke samenstelling in jouw bestaan verweven. Toen je gemaakt werd heb je vanuit je ontstaan als mens in dit eerste begin een Unieke schatkist aan kwaliteiten meegekregen. Jouw blauwdruk. Er is geen tweede zoals jij. Dat Unieke ik,  het eigen ik. Vanuit daar begint het leven…. 

Gebrokenheid en Zorgdragers.
Het leven is niet alleen goed. Er komt gebrokenheid in ieders leven. Je hart wordt gebroken door wat je meemaakt in je leven. Onrecht, verlies, afwijzing, pijn die we te moeilijk vinden om mee om te gaan. Daardoor worden relaties verstoord. Door die verstoring en de muren die we opwerpen om niet weer gekwetst te worden, komen we in de knel met onze Unieke ik. We vergeten dat we vanuit de verbinding met God gemaakt zijn voor verbinding met elkaar.

Wat er gebeurt in die gebrokenheid vind ik mooi omschreven door W. Paul Young in zijn roman Eva. Hij omschrijft dit als de draai en de schaduwziekte. De draai staat synoniem voor het afwenden van God, het gevoel hebben om alleen te komen staan door pijn. Het isolement van het ik.

De schaduwziekte staat voor de schaduw die ontstaat op het moment dat we wegdraaien van God en er een schaduw van onszelf in ons hart ontstaat zonder God. Door de schaduw zijn we het contact met God kwijtgeraakt en met de ander. Dan vergeten we de basis waaruit we komen en wat onze identiteit maakt; namelijk dat we zeer goed gemaakt zijn en dat we gemaakt zijn voor verbinding met elkaar. Want God is een God van liefde en verbinding. Het eerste wat Hij deed was na de zondeval was Adam roepen en zoeken; “Waar ben je”? 

Onbewust gaat door gebrokenheid een deel van je hart op slot. Je zoekt bescherming voor je meest Unieke ik en daardoor kun je patronen en mechanismes gaan gebruiken om te overleven. Een benaming van deze patronen en mechanismes die ik heel mooi, liefdevol en hoopvol vind is: Zorgdragers. Je zet als het ware kwaliteiten en talenten van jezelf groot in om jezelf te beschermen wanneer er onveiligheid, angst en gebrokenheid is. De eigenheid moet beschermd worden. Wij, als mens, zijn zo gemaakt dat we zorgdragen voor ons meest Unieke ik. Zo heeft God ons gemaakt. Dit is een basisgedachte die ik in mijn coaching belangrijk ben gaan vinden. Hierdoor komt de nadruk niet op: je hebt verkeerde patronen, schuld, enz. maar; je hebt het nodig gehad om jezelf te beschermen. Je geeft erkenning aan het feit dat het Leven niet gebracht heeft wat je hebt gehoopt, en dat je beschadigd en gekwetst bent. 

In mijn leven ben ik al heel jong met gebrokenheid geconfronteerd. Mijn Unieke ik is op drie jarige leeftijd, afgewezen en verlaten. Wat heb ik toen in mijn Unique schatkist opgezocht? Twee dingen. Ten eerste heb ik mijn kwaliteit van positiviteit, humor en gezelligheid uit de schatkist gepakt en op een groot blok gezet. Vergroot. Ik werd het zonnetje in huis, had altijd een grapje en was niet moeilijk. Op zich mooie kwaliteiten, maar door mijn eigenheid op deze manier te beschermen ging ik leuk en gezellig “doen” ipv. “zijn”. Doordat ik hier veel ruimte voor nodig had konden er andere kwaliteiten niet ontwikkelen. Deze kwaliteit was erg gericht op verbinden met de ander, relatie aangaan en goed houden. Conflicten meed ik en ik heb pas rond mijn dertigste echt geleerd conflicten een plek te geven in mijn leven. Een ander vergroot onderdeel uit mijn schatkist was de politieman. Mijn eigen ik moest beschermd worden tegen meer pijn, gevolg: ik ging buiten proporties controleren. Mijn kwaliteiten als mens zijn dat ik goed kan organiseren en dat ik duidelijk kan zijn, maar door pijn heb ik dit over ontwikkeld ingezet. Ik ontdekte dat ik het leven niet kon maken en controleren. Mijn Unieke ik heeft plek gekregen en mocht er weer zijn.

 Wil jij ook kijken naar welke kwaliteiten je in je eigen schatkist hebt die soms vergroot zijn? Samen oplopen? Van harte welkom.

 Na dit proces is er ook ruimte om te kijken welke kwaliteiten er ook mede zijn maar misschien wat verdrukt werden. Het Leven is een reis. Ik geniet van het uitzicht!

Blog 1

Je bent goed!

Jij bent goed gemaakt! Maar zo voelen we ons niet altijd...Wat is onze identiteit?

Meer lezen >

Blog 2

Levenswijsheid

Dit prachtige mandaat is mijn basis voor coaching en samen oplopen in het Leven. Dankzij Brene Brown.

Meer lezen >

Weibuorren 63a
9247 AZ Ureterp

 Ureterp

06-42 22 25 27

Ethische code

Privacy Statement